Bloglarınızda yayımladığınız yazılarınıza daha fazla yorum almak ister misiniz? WordPress blog yazılarına yapılan yorumları artırma konusu genelde merak edilir. Bu yazımızda, WordPress blog yazılarınıza daha fazla yorum almanın 11 yolu hakkında bilgi vereceğiz.
1. Daha İyi Bir WordPress Hosting
Yorumlar, sistem yoğunluğuna neden olabilirler. Bir kullanıcı WordPress sitenize yorum yaptığında, sunucunuz bir PHP scripti çalıştırır. Birden fazla kullanıcı aynı anda yorum gönderiyorsa, bu durum sitenizi yavaşlatabilir.
WordPress hosting sağlayıcınızın bunu kaldırabileceğinden emin olmanız gerekmektedir. Daha büyük ve yoğun trafik alan bir siteniz varsa, Bluehost gibi fiyat ve performans bakımından hem daha uygun hem de panel kullanımı konusunda bir çok olanak sağlayan bir WordPress hosting sağlayıcısını denemenizi, sitenizin performansı ve arama motorlarındaki sıralaması açısından öneririz.
2. Captcha Yerine Yorum Denetleme Kullanın
İstenmeyen yorumları engellemek için CAPTCHA kullanmak, spam ile baş etmenin etkili bir yoludur.
Ancak, CAPTCHA kullanıcı dostu değildir ve düzenli kullanıcıları yorum yapmaktan caydırmaktadır.
CAPTCHA kullanmak yerine, sitenizde yorum denetleme işlevini etkinleştirmeli ve her bir yorumu gerekiyorsa manuel olarak onaylamalısınız.
Yorum denetimi yalnızca spam engellemenize izin vermekle kalmayacak, aynı zamanda kullanıcılarınızla daha sık etkileşimde bulunma şansını da sağlayacak.
Ayrıntılı açıklamalar için WordPress’te yorumları nasıl denetleyeceğinize dair kılavuz yazımıza bakın.
3. Kullanıcıların Yorumlara Abone Olmalarına İzin Verin
Bir kullanıcı web sitenize yorum yaptığında yazıda yeni bir yorum olup olmadığını görmesi için, sitenize tekrar geri gelmesi ve yeni yorum yapılıp yapılmadığını kontrol etmesi gerekir.
Eğer linki sık kullanılanlara eklemeyi unutursa veya blogunuzun adını hatırlamazlarsa, muhtemelen bir daha asla geri gelmeyeceklerdir.
Kullanıcılara WordPress yazılarınızdaki yorumlara abone olma imkanı sağlayabilirsiniz. Böylelikle, yeni bir yorum olduğunda anında bildirim alabilirler. Bu da, sayfa görünümlerinizi ve web sitenizdeki yorum sayısını önemli ölçüde artıracaktır. Kullanıcılarınız sitenizdeki kullanıcıların yorumlaşmalarını daha ilgi çekici bulacaktır.
Kullanıcıların WordPress’teki yorumlara abone olmalarına nasıl izin verileceği ile alakalı yazımıza bakınız.
4. Kullanıcıları Kendi Yorumlarına Yapılan Yanıtlardan Haberdar Edin
Bir kullanıcı sitenizde bir yazıya yorum yaptığında, daha sonra yine aynı kullanıcı yaptığı yorumun yanıtlanıp yanıtlanmadığını anlaması oldukça zordur. Sayfanın linkini sık kullananlara kaydedip, daha sonra sayfayı ziyaret ederek, yorumlarına cevap yazılıp yazılmadığını sürekli kontrol etmek zorunda kalacaklardır. Çoğu kullanıcı da bunu yapmayacaktır.
Kullanıcıların kendi yorumlarına abone olmalarına kolayca izin verebilirsiniz. Böylelikle birileri yaptığı yorumlarına cevap verirse, kendisine bir bildirim emaili gönderilecektir.
Sitenizdeki çoğu kullanıcının yorumuna cevap vermeyi alışkanlık haline getirirseniz, bu durum blogunuzda oldukça ilgi çekici bir hal sergileyebilir.
Ayrıntılı açıklamalar için WordPress’teki kullanıcıların kendi yorumlarına verilen yanıtlardan nasıl haberdar olur adlı yazımızı inceleyin.
5. Öncelikli Olarak Yeni Yorumları Öne Çıkarın
Temel ayarlarda WordPress, yorumlar listesinin altındaki en yeni yorumu gösterir. Eğer bir yazınızda çok fazla yorum varsa, kullanıcılar en eski yorumları en üstte göreceklerdir. Bunu, WordPress’te kolayca değiştirebilirsiniz.
Ayarlar »Tartışma bölümüne gidin ve diğer yorum ayarları bölümüne gidin. Aşağıdaki menüden de daha yeni yazanı seçin.
Daha fazla ayrıntı için, WordPress’teki yorumları yeniden nasıl düzenlenir adlı yazımıza bir göz atın.
6. Eski Gönderiler için Yorumları Açın
Blog yazarların çoğu, istenmeyen yorumları azaltmak için genelde eski yazılarının yorumlarını kapatırlar. Ancak, bu yazılara yorum yapmak isteyebilecek birçok kullanıcı olacaktır.
Yorum denetimini kullandığınızdan dolayı, eski yazılardaki yorumları güvenle açabilirsiniz.
Ayarlar »Tartışma bölümüne gidin ve diğer yorum ayarları bölümünü bulun. ‘X günden daha eski yazıları yoruma kapat’ seçeneğinin yanındaki kutucuğun işaretini kaldırın.
7. En Çok Yorum Yapanları Gösterin
En sadık kullanıcılarınızı teşvik ve takdir etmenin iyi bir yolu, en iyi yorumcularınızı öne çıkarmaktır. Bu, kullanıcıların blogunuzun bir parçası olduğunu gösterir ve onların daha çok motive olmalarını sağlar.
Bunun için yapmanız gereken tek şey, basitçe Top Commentators Widget eklentisini kurup, etkinleştirmenizdir. Bahsedilen eklentiyi etkinleştirmeden sonra Görünüm »Bileşenler sayfasına gidin ve bir kenar çubuğuna Top Commentators Widget bileşineni ekleyin.
Daha ayrıntılı bilgi için lütfen en çok yorum yapan kullanıcılar WordPress yan sütununda nasıl gösterilir adlı yazımıza bakın.
8. Son Yapılan Yorumları Gösterin
Kullanıcılar ana sayfanıza baktıklarında, blogunuzun yorum bölümünde neler olup bittiğinden haberleri olmaz. Örneğin, kullanıcın biri hararetli bir tartışmanın geçtiği bir yazıda müdahil olmak isteyebilir. Bu sebepten dolayı sitenizde son yorumları göstererek kullanıcılara mevcut tartışmalara bakma ve müdahil olma şansı verebilirsiniz.
Bunun için, Görünüm »Bileşen bölümüne gidin ve blogun yan sütununa Son Yorumlar bileşinini ekleyin.
9. Kullanıcıların Yorumları Oylama ve Paylaşmalarına İzin Verin
Varsayılan WordPress tartışma sistemi sade ve basittir. Modern bir tartışma platformunun sosyal, oyunlaştırıcı ve kullanıcı etkileşimi unsurlarına sahip değildir. Ancak, bu özellikleri eklentileri kullanarak WordPress’e kolayca entegre edebilirsiniz.
De:comments eklentisini kurun ve etkinleştirin. Etkinleştirmeden sonra eklenti, WordPress yorumlama sisteminizi son derece ilgi çekici bir tartışma platformuna kolayca dönüştürecektir. De:comments oylama, kullanıcı ödülleri, sosyal paylaşım, yorum aboneliği gibi bir çok özelliklerle birlikte gelir. Ücretli bir eklenti olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
10. Yorumlarının Onaylandığında Kullanıcıları Bilgilendirin
Bir kullanıcı blogunuza yorum gönderdiğinde, WordPress onlara yorumlarının denetlenmeyi beklediğini gösterir. Kullanıcıların yorumlarını onayladığınızda veya sildiğinizde kullanıclar bunun farkında olmazlar.
Kullanıcıların yorumlarını onaylandığınızı kullanıcılara bildirirseniz kullanıcı katılımını artırırsınız. Bunun için Comment Approved adlı eklentiyi kurmanız ve etkinleştirmeniz yeterlidir. Etkinleştirmeden sonra eklentiyi yapılandırmak için Ayarlar »Comment Approved bölümüne gidin.
Daha ayrıntılı bilgi için, yorumları WordPress’te onaylandığında kullanıcıların nasıl bilgilendirileceğiyle ilgili yazımıza bakınız.
11. Yorumları Cevaplayın
Bunu söylemeden geçemedim; daha fazla yorum almak istiyorsanız, web sitenizdeki tartışmalara aktif olarak katılmanız gerekmektedir. Bu, mümkün olduğunca çok sayıda kullanıcının yorumuna cevap vermeniz gerektiği anlamına gelir.
DX Unanswered Comments eklentisini yükleyerek ve aktif hale getirerek henüz yanıtlamadığınız yorumlara kolayca göz atabilirsiniz. Bu eklenti, yanıtlanamayan yorumları filtrelemenize ve görmenize olanak tanır.
Cevapsız yorumların WordPress’te admin tarafından nasıl filtreleneceğine dair yazımıza bakınız.
Bu yazımızın WordPress blogunuzda daha fazla yorum almanıza yardımcı olacağını umarız. Ayrıca, WordPress blogunuzu yönetmek ve büyütmek için kullanabileceğiniz 40 faydalı araç listemizi de görz atabilirsiniz.